Što je LED dioda?

LED diode

Slika 1. LED diode

Reflektor

Slika 2. Reflektor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LED (Light Emiting Diode) je elektronička komponenta koja pretvara električnu energiju u svjetlost. Sastoji se od poluvodičkog chipa, pozitivnog i negativnog izvoda zalivenih u epoksi kučište koje određuje oblik i optičke karakteristike komponente.

Razvoj LED dioda

Od prve praktične primjene (1962) razvoj LED-a se ubrzano razvija paralelno šireći prostor primjene. Razvoj se grubo može podijeliti na tri cjeline. Prvo su razvijene monokromatske LED diode (crvena, žuta, zelena), a tek 1993. godine japanski znanstvenik Shuji Nakamora je uspio razviti LED diodu plave boje. Bazirana na tehnologiji plave LED diode 1997. godine je razvijena bijela LED dioda što je značilo i prekretnicu u širini primjene. Od tog vremena do danas razvoj je usmjeren na povećanje razine svjetla, tako da danas postoje LED diode sa svjetlosnim tijekom koji prelazi 120 lumena/W. S obzirom na njihove karakteristike te brzinu razvoja, LED diode predstavljaju izvor svjetla budućnosti.

Opće karakteristike

LED diode su dizajnirane za nazivni napon 2 – 3,6 V uz struju od 20 – 30 mA, što znači da im je potrebno manje od 0,1 W za rad. Za razliku od klasičnih žarulja, električnu energiju pretvaraju direktno u svjetlost određene valne duljine uz zanemarivo zagrijavanje. U pogledu trajnosti, uz određene radne uvjete, životni vijek prelazi 100 000 sati. Ne sadrže živu, staklo, štetne plinove, ni otrovne materijale te se mogu reciklirati. Zbog odličnih mehaničkih karakteristika neosjetljive su na vibracije, udarce i ostala naprezanja.

Zato svakodnevno se, sve više i više, tradicionalna rasvjetna tijela kao što su žarulja s žarnom niti, halogene ili florescentne žarulje zamjenjuju LED rasvjetnim tijelima.

Primjer LED rasvjetnog tijela

Slika 3. Primjer LED rasvjetnog tijela

LED rasvjetna tijela imaju vijek trajanja čak do impresivnih 100 000 radnih sati, što prevedeno znači da su u stanju neprekidno osvjetljavati prostor gotovo 4100 dana odnosno nevjerojatnih 11 godina!

Iz dana u dan se, sve više i više, tradicionalna rasvjetna tijela poput žarulja sa žarnom niti, halogenih ili fluorescentnih žarulja zamjenjuju se LED rasvjetnim tijelima.

Glavni razlog ovakve pojave je niz prednosti LED tehnologije u odnosu na tradicionalnu rasvjetu koje LED rasvjetna tijela čine višestruko učinkovitijima za većinu različitih upotreba, uključujući i one u težim uvjetima rada.