grijači kablovi

Slika 1. grijači kablovi

Grijaći kabeli (slika 1.) su specijalno oklopljeni kabeli koji se ugrađuju u podni estrih, pod razna opločenja, u vanjske prohodne konstrukcije izložene poledici i sl. Takvim se grijaćim kabelima štite instalacijske cijevi na otvorenom, žljebovi, ventili i mehanički sklopovi…

Grijaći kabeli postavljaju se u cementni estrih debljine 3 – 4 cm – direktno grijanje (Slika 2.). Što je estrih deblji, to će se toplina duže zadržavati pa takvo grijanje zovemo poluakumulacijsko grijanje (Slika 3.) (estrih debljine 4 – 5 cm), odnosno akumulacijsko grijanje (estrih debljine 12 – 14 cm).

Prilikom oblikovanja meandara minimalni razmak između grijaćih kabela ne smije biti manji od 3 cm. Ujednačene razmake najlakše ćete postići za to namijenjenom kartonskom šablonom. Kabel možete pričvrstiti za pod metalnom pričvrsnom ili samoljepivom trakom. Spoj grijaćeg kabla i hladnog kraja mora biti ravno položen okomito od zida (spoj nikad ne savijati !).

Ukupni učinak grijanja ovisi o vrsti i profilu kabela, ali i o njegovoj duljini, što omogućuje najrazličitije kombinacije. Potpuno su oklopljeni i ne mogu prouzročiti nikakve radijske smetnje, no zato se ni originalni spojevi s priključnim izvodom ne smiju dirati.

direktno grijanje

Slika 2. Direktno grijanje

poluakumulacijsko grijanje

Slika 3. Poluakumulacijsko grijanje

akumulacijsko grijanje

Slika 4. Akumulacijsko grijanje